Bohyně

Novým tématem týdne jsou bohyně. Na každý den jedna z jiné země.

Po: řecká
út: římská
st: mayská
čt: germánská                                                                        
pá: indická
so: egyptská
ne: česká

Ale jak vypadají takové bohyně??

Řecko vs. Řím

                Afrodita, Athéna, Héra, Hestia nebo Venuše, Minerva, Juna, Vesta.? Jaký je mezi řeckými a římskými bohyněmi rozdíl?? Na vzhledu vlastně žádný, všechny měly klasické nařasené většinou bělostné šaty, popřípadě byly zobrazovány nahé. Vlasy mívaly spletené nebo volné, vždy však ve vlasech měly ozdoby, řecké bohyně  drahé kovy, římské v nich nosily spíše květiny, naproti tomu neměly prsteny, ani náušnice a většinou ani náhrdelníky, viděny byly pouze s náramky. U líčení se preferuje spíše nahý styl.
            Jak si tedy pomoc při zobrazování řecké a římské bohyně?
            Afrodita například je bohyně lásky, touhy, potěšení a sexu. Jenomže Venuše, její římská kolegyně, má ještě plodnost a vegetaci. Zatímco k Afroditě se budete modlit o to, aby se do vás váš milý zamiloval, Venuši můžete poprosit i o to, aby vám květena na zahradě nezvadla. Afrodita a vůbec řecké bohyně jsou popisovány více jako lidé, Afrodita byla nádherná žena, která dobře uměla využívat svých schopností a moci,  svedla nejednoho muže, byla trošku zákeřná, a neměla ráda, když jí někdo lezl do zelí, nebo když nedejdie hrozilo, že by neměla být nejkrásnější. Římská Venuše je naproti tomu až panensky čistá, pro muže nedosažitelná, nejsou jí připisovány vlastnosti jako žárlivost nebo zákeřnost.
            Podobné je to i u dalších bohyň. Athéna je nejen bohyní moudrosti, je také bohyní strategie, často se k ní obracelo, když se konala válka, protože kdo jiný by měl vyhrát, než ten chytřejší? Minerva, římská bohyně moudrosti, naproti tomu oplývá jinou moudrostí, je to bohyně umění a filozofie, která o válku nemá zájem, protože nevěří tomu, že by násilí něco vyřešilo.
             Jak vidíte řecké a římské bohyně se liší svou povahou, Řecko jako síla a vášnivost, a Řím jako umírněnost a duchovní pokrok, využijte toho při jejich zobrazování.  






Máyové

Pro Mayské bohyně jsou důležité barvy, a to výrazné a pestré. Nosily čelenky z peří, korálků a jiných maličkostí a často si malovaly na tělo a obličej.
Jedna z nejznámějších bohyň je Ix Chel, bohyně měsíce a léčby a porodnictví. Z neznámého důvodu měla na hlavě hada.




Germánie

Země, kde vládnou Valkýry, Norny a nejvyšší bohyně Nerthus. Velmi známou je také bohyně Freya – bohyně lásky, války a čarodějnictví.

Valkýry jsou rusovlasé dívky, ozbrojené štíty, oštěpy a přilbami, jezdí na okřídlených koních, které potřebují, protože jejich úkolem je sbírat duše padlých a odnášet je do Valhaly. V určitých zobrazeních Valkýry nemají okřídleného koně, ale samy mají křídla.

Ostatní bohyně měly spíše volnější oblečení, nic upnutého, odhalovaly dost kůže, a to i přesto, že to občas vůbec nebyly štíhlé dívenky, ale pořádné ženy :)



Indie


V Indii vládne spousta náboženství: hinduismus, buddhismus, hare krišna. Jejich bohyně však mají stejné znaky. Jsou to ženy s čistou pletí, tečkou na čele, oděné v zářivých barvách, jediné odhalené na nich byly paže, nosily výrazné šperky, a buďto měly vlasy v drdolu, nebo volně rozpuštěné. Klasickými příklady bohyň jsou Lakšmi a Durga




Egypt


Nejznámější bohyní je určitě Isis, Bohyně, která má křídla a na hlavně nosí sluneční kotouč. Egyptské bohyně měly rovné vlasy po ramena, nosily výrazné šperky, nebály se barev ani výrazného líčení. Za šaty volily ty přilnavé s dlouhou sukní, která má nejlépe rozpárek.  Dalšími známými bohyněmi je Bastet, Eset nebo Hathor.














A jak vypadá česká bohyně??
Za české bohyně by bylo možno považovat dámy ze starých pověstí, tři sestry Kazi, Teta a Libuše, ale vy se tím vůbec nemusíte trápit. Jsme češky a kdo jiný by měl vědět, jak správně má vypadat česká bohyně, než my?? Zapněte svou fantazii a nenechte se omezovat.



Komentáře

Oblíbené příspěvky