Koně

Spousta z vás koně prostě zbožňuje a milá Angelinie byla tak hodná a sepsala něco málo z toho, co o nich ví.

Ahoj,
jelikož mám hodně ráda koně, tak jsem si pro vás připravila malý článek o koních, konkrétně jak se naučit jezdit na koních.

Koně vyžadují velkou zodpovědnost, musíte je pravidelně hřebelcovat, krmit, vykydávat jim stáj atd. Náročnost se však vyplatí. Říká se, že nejkrásnější pohled na přírodu je ze hřbetu koně, a je to pravda, je to krásný zážitek, když jedete na projížďky a vidíte krásnou přírodu.

1.      Koně vs poníci

,,Kůň“ je obvykle vyšší než 14,2 pěstí, tj.142 cm, zatím co ,,poník“ této výšky nedosahuje. Poník je na rozdíl od koně ve vztahu ke své výšce prohnutější a má kratší nohy.


2.      Jak nasadit uzdu
Krok 1: Přetáhněte otěže přes hlavu koně, abyste ho měli pod kontrolou.
Krok 2: Držte uzdu v pravé ruce nahoře před obličejem koně. Udidlo přidržujte levou rukou a levý palec strčte do koutku huby koně. Když kůň rozevře zuby, jemně udidlo zasuňte.
Krok 3: Zastrčte uši koně-jedno po druhém pod nátylník a vytáhněte jeho kštici, kterou má pod čelenkou.
Krok 4: Připevněte podhrdelník, nánosník, podbradní řetízek a udidlové řemeny, pokud je používáte. Přesvědčte se, že udidlo je správně usazeno a leží v hubě koně rovně.



3.      Typy běhu
Klusání- Zvládnutí klusu je pro začátečníka obtížné. Začínající jezdec se musí naučit, jak se vyhnout nadskakování, které je nepříjemné jak pro koně, tak pro jezdce. Naslouchejte rytmu klusajícího koně: převeďte ,,klip-klop“, které slyšíte, na ,,nahoru-dolů“. Když budete říkat ,,nahoru“, nadzdvihněte se ze sedla. Při vyslovení ,,dolů“ se měkce posaďte. Nikdy se nepřitahujte pomocí otěží.

Cválání-U cválání je houpavý pohyb pro jezdce snazší. Nejjednodušší je vybídnout koně ke cvalu, když vyklusává zatáčku. Seďte v sedle, zvyšte zlehka kontakt s otěží a stiskněte nohy. Jak mile kůň přejde do cvalu, zmírněte použití pomůcek. Držte své tělo v normální poloze. Váhou svého těla tlačte do sedla, abyste tlumili pohyb.

 



A co vy? Máte taky nějaké zážitky od koní? Souhlasíte se zkušeností Angelinie, nebo to vidíte jinak? Líbil se vám článek? Jakýkoli komentář je vítán, :)

Komentáře

  1. Toto je moc pěkné! ♥ Na koních jezdím a moc se mi to líbí :) Jsou to úžasná zvířata

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky